Uw webbrowser (Internet Explorer 11 of lager) is verouderd. Update uw browser om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

RMMBR

Social learning, hoe gaat het werken?

Op de dag van de nationale verkiezingen staan wij, een groepje samengeraapte learning professionals, voor nóg een keuze. Welke kant van de streep kies ik, links of rechts? En.. mag ik ook gewoon in het midden gaan staan? 

We zijn bijeengekomen op uitnodiging van Connect om van gedachten te wisselen over het actuele thema social learning. De sessie is georganiseerd door Leanne PantjesVera KuiperJoost Bazelmans,  Jos Maassen en Ger Driesen. Onder het genot van een pizza maken we alvast een beetje kennis met elkaar. De groep bestaat uit onderwijskundigen, onderwijsadviseurs, studenten en e-learning professionals. 

Over de streep

De sessie wordt afgetrapt met een versie van ‘over de streep’. Telkens wordt er een stelling of dilemma gegeven en iedere deelnemer bekent kleur door links of rechts van de streep te gaan staan. Na een dag beeldschermwerk vinden we het fijn om even te mogen staan.

Het eerste dilemma gaat over hoe je social learning op gang krijgt. Door het organisch te laten groeien of meer te sturen? De meningen zijn verdeeld. Er ontstaat discussie. Verschillende ervaringen worden uitgewisseld, zoals een forum dat beschikbaar wordt gesteld en vervolgens niet wordt gebruikt. Of een actieve community, die door te weinig moderatie, uiteindelijk doodbloedt. Net als in een learning community komen we gezamenlijk tot het beste antwoord. ‘Sturing’ is misschien een wat harde term, maar het is wel handig om mensen in het begin aan de hand te nemen. Naarmate men actiever wordt, kan de sturing wat minder. Over één ding is iedereen het eens: de sturing helemaal weglaten is geen optie.

De tweede stelling gaat over het effect van activiteit op het leren binnen een learning community. Er bestaan verschillende type gebruikers. Je hebt lurkers (mensen die alleen maar berichten lezen van anderen) en je hebt creators (mensen die zelf bijdragen en content leveren). Wanneer leer je het beste? Als je actief bent of als je passief bent? Ook hier zijn de meningen over verdeeld. Als je actief bent, kom je tot nieuwe inzichten en daar leer je van. Maar kun je ook de rust vinden om kennis tot je te nemen? De passieve lerende kan dat beter en neemt daardoor meer kennis in zich op. Het antwoord ligt dus ook hier in het midden. Interessant.

Jos Maassen en Ger Driesen nemen ons vervolgens mee langs een paar mooie voorbeelden waar social learning effectief wordt ingezet. Iedereen luistert geboeid. Ter afsluiting vormen we kleine groepjes en bespreken we met elkaar hoe we nu al invulling geven aan social learning. Interessant om te horen van peers hoe zij omgaan met de inzet van social learning. Verschillende tools passeren de revue: van Sharepoint tot een LMS met gamification elementen. We merken dat je met simpele tools als Slack en Whatsapp al een heel eind kunt komen.

Exitpolls bekend

Op dat moment ontvang ik een NOS bericht. De exitpolls zijn bekend! Iedereen in de zaal lijkt het bericht tegelijk te ontvangen en ineens stappen we uit onze ‘social learning’ bubble en bespreken we de te verwachten uitslag van de verkiezingen. Met een flinke opkomst heeft Nederland gekozen. Ook wij, samengeraapte learning professionals, hebben gekozen en door actief deel te nemen hebben we veel geleerd. Kennis die we ook graag met jou willen delen.

Sta je ook op het punt om social learning te gaan inzetten? Welke keuzes maak je daarbij? Mocht je hier hulp bij nodig hebben dan weet je ons te vinden bij RMMBR.