‘The new way of learning’

De komst van creatieve leeroplossingen

22/09/2016

Het bevestigt waar we met veel projecten aan werken. Het leren moet anders en trainingen moeten daarop worden aangepast. Wie herkent het niet? Na een formele training ben je de helft van de leerstof na een uur alweer vergeten. Je gaat door met het werk als van tevoren. Wat blijkt? Mensen leren het meest buiten een formele training om. Maar dit is eigenlijk geen nieuwe bevinding. Het idee is al langere tijd vastgelegd in het 70-20-10 model, waarbij wordt verklaard dat we 70% leren door te oefenen in onze baan, 20% leren we van collega’s en maar 10% door middel van formele trainingen.

the-new-way-of-learning

Oké, maar wat is dat nu? Die new way of learning?
Stel je eens voor: in plaats van gebonden te zijn aan een plaats en tijd, kun je nu leren wanneer en waar jij dat wilt. Je kunt precies leren wat jij wilt, zonder onnodige herhaling. Daarnaast leer je samen met anderen. Van sommige leer je iets, aan andere geef je juist weer stof door! Dit kan allemaal vertaald worden in creatieve leeroplossingen – eventueel gecombineerd met formele trainingen. Denk aan online leermodules, waarbij jij bepaald wat je wanneer leert. In deze leermodules kun je discussiëren met collega’s over vragen en antwoorden, quizzen met én tegen elkaar spelen (gamificatie!) en content uploaden die jij interessant vindt. Zo wordt leren zelfs leuk! Dat leren leuk moet zijn geldt voor kinderen, maar zeker ook voor volwassenen.

Hè? Betekent dit dat formele trainingen overbodig zijn?
Nee, zeker niet. Wel betekent het dat trainingen anders moeten worden ingericht. Out met stoffige seminars en in met creatieve leeroplossingen die blijven hangen. Trainingen moeten voornamelijk oefening ondersteunen. Ook social learning moet voorop staan, terwijl pure informatieoverdracht beter beperkt kan blijven. Daarnaast onderbreken formele trainingen het werk vaak, of komen ze op ongelegen momenten (3 uur reizen voor een half uur training?!). The new way of learning biedt hiervoor een uitkomst door online te zijn. Vervangen creatieve leeroplossingen gebaseerd op the new way of learning formele trainingen? Het zou kunnen, maar ze zijn ook gemakkelijk te combineren. Denk aan online modules die op een creatieve manier mensen laat leren door informatie te ontdekken, te delen en te bespreken. Gevolgd door een uur formele training met oefening.

Zolang de leeroplossing de leerbehoeftes maar vervult.

Benieuwd hoe wij the new way of learning toepassen in de praktijk? Vragen of opmerkingen?

We horen graag van je! Mail joost@rbmmr.com

Looking for a smart and sustainable learning solution?
We love to think with you!