Uw webbrowser (Internet Explorer 11 of lager) is verouderd. Update uw browser om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

RMMBR

De missie van Iris Koolen: Zoveel mogelijk mensen klaarstomen voor de digitale transformatie

Nadat ze jarenlang de leiding had over digital learning-bedrijven, ging Iris Koolen zich meer en meer richten op haar nieuwe missie: Zorgen dat alle Nederlanders voldoende digitale vaardigheden hebben en voorkomen dat er een ‘digitale tweedeling’ ontstaat.

“Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in de vraag hoe mensen zich ontwikkelen. Daarom ben ik destijds ook Onderwijskunde gaan studeren” zegt mede-oprichter van RMMBR Iris Koolen. Aandacht voor de ‘lerende mens’ én het vermogen om dingen voor elkaar te krijgen lijken de twee constanten in haar loopbaan. Ze is goed in het opstarten van bedrijven, zegt Iris, en dat blijkt uit haar cv. Ze stond aan de basis van een serie digital learning-bedrijven, naast RMMBR onder meer TinQwise en Elephant Road.

In de begintijd was het enorm pionieren, want mensen wisten erg weinig van digitaal leren, vertelt Iris. Ze had veel aan de ervaring die ze had opgedaan in de reclamewereld, waar ze voorheen werkzaam was. “In de reclamewereld leerde ik goed hoe je impact kunt maken met video. Daar is het immers heel belangrijk om mensen in korte tijd mee te nemen. Die periode is bepalend geweest voor RMMBR en andere bureaus die in die tijd opkwamen, want het gebruik van media en vormgeving werd in de wereld van online leren net zo belangrijk als onderwijskundige vaardigheden.”

Nationale AI-cursus

Nadat ze meerdere bedrijven succesvol in de markt had gezet ging ze zich in toenemende mate richten op ideële projecten die tot doel hadden mensen te ondersteunen bij het ontwikkelen van hun digitale vaardigheden.  Ze was verbonden aan de ‘e-Learning for Kids Foundation’, een stichting die kinderen in de Derde Wereld toegang wil geven tot online leren. Ook stond ze aan de wieg van de Nationale AI-cursus. Ze vertelt: “Ik las een column van Jim Stolze in het Financieele Dagblad, waarin hij schreef over het belang om meer mensen te laten kennismaken met Artificial Intelligence. Toen ik het las dacht ik, dit is zo’n relevant onderwerp. Ik wil mij graag maatschappelijk inzetten en meehelpen om dit onderwerp op een leuke manier toegankelijk te maken voor alle Nederlanders. Vervolgens heb ik contact met Jim opgenomen. Twee maanden later toen ik op de boot naar Vlieland zat belde hij me en zei hij ‘Ik wil dat met jou gaan doen’. Zo ontstond de Nationale AI-cursus, die mensen de gelegenheid biedt om meer bekend te raken met het onderwerp.”

Vanuit dezelfde drijfveer zette Iris vervolgens I.AMDIGITAL op. Het mission statement van I.AMDIGITAL is: 1 miljoen professionals klaarstomen voor de digitale transformatie. “Ik ben dat gestart vanuit datzelfde maatschappelijke doel om mensen meer basale digitale skills te geven”, zegt Iris: “Het wordt voor ons allemaal steeds belangrijker om die basiskennis te hebben op school en ook in ons werk. In Nederland is waarschijnlijk 75 procent van de banen die er nu zijn over tien jaar totaal anders. Grote bedrijven kunnen wel aandacht besteden aan het ontwikkelen van digitale vaardigheden. Maar in veel kleine bedrijven lukt dat niet. Er ontstaat een risico op een tweedeling in de samenleving tussen mensen die digitaal vaardig zijn en mensen die dat niet zijn.

Ik heb over het ontwikkelen van die digitale vaardigheden met staatssecretaris Mona Keijzer gesproken en ik heb haar gevraagd of we in Nederland niet kunnen zorgen dat iedereen een soort zwemdiploma digitale vaardigheden krijgt.  Net zoals we mensen leren zwemmen om te voorkomen dat ze verdrinken als ze in het water vallen, zouden we ook een diploma kunnen ontwikkelen om mensen digitaal vaardig te maken.”

Gezonde groei

Naast I.AMDIGITAL startte Iris ook I.AMRELEVANT, waarmee ze zich vooral richt op MKB-bedrijven. “Met I.AMRELEVANT kijken we hoe bedrijven gezonde groei kunnen realiseren op financieel gebied én op MVO-gebied. Voor mij hebben die twee zaken heel erg met elkaar te maken. De grenzen van het systeem waarin economische en financiële groei boven alles gaan zijn bereikt. Overal ter wereld gaan de sociale en ecologische alarmbellen af. Gelukkig is er een alternatief: een systeem waarin niet de markt en winstmaximalisatie, maar gemeenschappen en de aarde centraal staan. Met I.AMRELEVANT bieden we een programma waarbij we het MKB helpen gezonde groei te realiseren en op te nemen in de strategie.

Omdat het onderwijs nog achterloopt en bedrijven nog te veel gericht zijn op vandaag, bieden wij programma’s waarmee ondernemingen technologie kunnen inzetten om gezonde groei te realiseren. Er zijn zoveel technologische tools om bedrijven te verduurzamen. De wil om dat te doen is ook breed aanwezig, want veel mensen zijn, ook in het  bedrijfsleven, tegenwoordig op zoek naar zingeving. Waar het aan schort is de kennis: een te grote groep is onbewust onbekwaam. HR-mensen zijn doorgaans niet technisch onderlegd. Hetzelfde geldt voor L&D en voor de opleidingswereld. En het komt ook niet vanuit de overheid en ook niet van de CEO. Je moet daarom een olievlek creëren met mensen die het wel snappen.”

Mensen in beweging brengen

Naar die groep ‘mensen die het wel snappen’ is Iris Koolen voortdurend op zoek. Waar mogelijk gaat ze samenwerkingen aan met innovatieve denkers en slimme bedrijven. Samen zoeken ze naar leuke en effectieve vormen om mensen in beweging te brengen: “Denk bijvoorbeeld aan een battle tussen leerlingen van een basisschool en Kamerleden. Ik zoek voortdurend naar manieren om mensen te prikkelen, zodat ze zeggen ‘Hé, dit is interessant.’ Ik was zelf vroeger ook geen super-leerder en ben mede daarom altijd bezig geweest met de vraag hoe je leerstof zodanig kunt aanbieden dat het beter aankomt.

Ik weet hoe je met digital learning grote groepen kunt bereiken en die schaalbaarheid wil ik gebruiken om energie te creëren en vervolgens die olievlek te genereren. Want dat is het uiteindelijke doel: Dat veel meer mensen bewustzijn en kennis ontwikkelen. Ik probeer voortdurend vlammetjes aan te wakkeren: Dat technologie niet saai is, maar dat het werkelijk iets toevoegt aan je werk.”