Uw webbrowser (Internet Explorer 11 of lager) is verouderd. Update uw browser om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

RMMBR

Micro-learnings zijn een hele mooie vorm om onze doelgroep te bereiken

Pedro de Wit was voor Nationale-Nederlanden op zoek naar een leermethode waarmee hij een drukbezette doelgroep optimaal kon bereiken. Samen met RMMBR werd gekozen voor een programma op basis van micro-learnings.De eerste modules zijn opgeleverd en slaan aan. De samenwerking tussen Nationale-Nederlanden en RMMBR bleek eveneens een succes: “Nu we een paar maanden verder zijn is het alsof we collega’s van elkaar zijn.”

Pedro de Wit is Productmanager Volmachten bij Nationale-Nederlanden. Hij vertelt: “Wij wilden als verzekeraar een leermethode ontwikkelen voor onze volmachten. Doel was diverse onderwerpen en processen laagdrempelig en duidelijk uit te leggen. Die volmachten zijn als doelgroep best lastig te bereiken. Het gaat om verschillende mensen in verschillende functies, van de beslisser in de directie tot de schadebehandelaar, en ze hebben het altijd enorm druk. We dachten daarom aan een vorm van leren die mensen ertussendoor kunnen doen. Geen modules die een hele dag duren of leermethodes via een boek, maar leervormen die ze snel kunnen oppakken en die heel toegankelijk worden aangeboden.

Met die wens zijn we naar onze L&D-afdeling gegaan en via hen hebben we drie partijen uitgenodigd voor een pitch. Naast bovengenoemde eisen rondom ‘snel en dynamisch’ wilden we ook een soort naslagwerk maken, zodat mensen later leermodules kunnen terugvinden. Zo ontstaat een leerprogramma rondom allerlei verschillende onderwerpen dat meerdere jaren houdbaar is.”

Los van deze eisen was de vraag aan de deelnemers aan de pitch open, zegt Pedro: “We wilden graag ruimte geven aan de eigen ideeën van de deelnemers. In de pitch kwam RMMBR uiteindelijk met het beste verhaal. We hadden een goed gevoel bij hen als bedrijf en bij hun visie op leren; die sloot erg aan bij de gedachten die wij hadden. Bovendien merkten we dat ze affiniteit hebben met de financiële dienstverlening. Ze komen niet uit de finance-hoek, maar ik merkte dat ze onze wereld goed aanvoelden en wisten met welke leermethodes we onze doelgroep kunnen benaderen. We zijn samen in zee gegaan om een leerprogramma te ontwikkelen en uiteindelijk is daar een set aan micro-learnings uitgekomen.

Interactief

Die micro-learnings zijn korte programma’s van gemiddeld tien minuten, waarin we op een interactieve manier leerstof aanbieden. Dat gaat via diverse vormen: stukjes tekst waarin ook video’s worden geïntegreerd, vragen en antwoorden, stappenplannen en korte ‘kennissnacks’ waarin een overzicht staat met praktische tips over actuele ontwikkelingen. Dat is exact de aanpak waarnaar we op zoek waren en het is een hele mooie vorm om deze doelgroep te bereiken.”

In de ontwikkelfase zijn de micro-learnings  getest bij een aantal volmachtkantoren. Daaruit bleek dat de filosofie rondom micro-learnings goed aansluit bij de behoeften van de kantoren. Inmiddels zijn drie micro-learnings ontwikkeld. “Onze metingen hebben al laten zien dat er veel traffic naar die learnings is gegaan”, zegt Pedro: “Inhoudelijk gaan ze over uiteenlopende thema’s. Het kan over producten gaan, over dienstverlening of over de systemen die een volmacht gebruikt. We willen in het aandragen van de learnings zeker niet belerend overkomen of mensen tot dingen verplichten. We verwachten wel dat volmachtkantoren hun medewerkers actief de mogelijkheid bieden om de learnings te gebruiken en we willen dit ook monitoren.

Met de learnings kunnen we volmachten echt helpen en ondersteunen. Wat dat betreft passen ze perfect bij ons credo ‘comfortabel zaken doen met Nationale-Nederlanden Volmacht’. Mede daarom reageerde onze marketingafdeling ook heel enthousiast. Ze besloten ons micro-learningprogramma onderdeel te maken van een campagne waarin we laten zien dat onze volmachten comfortabel zaken met ons kunnen doen. Wij zijn de grootste volmachtgever van Nederland en dragen graag ons steentje bij aan de verdere professionalisering van  het hele volmachtkanaal. De manier waarop we nu het leren en kennisdeling centraal stellen, is hét bewijs dat we die ondersteuning van de volmachten serieus nemen.”

Betrokkenheid

Pedro kijkt tevreden terug op de eerste stappen die zijn gezet: “Het was voor ons erg zoeken naar de vraag wat we exact wilden ontwikkelen. Soms hadden we drie reviewronden ingepland maar bleken er in de praktijk wel vijf reviewronden nodig. Daar hebben ze bij RMMBR nooit ingewikkeld over gedaan. De samenwerking blijft ook van beide kanten heel actief. Er zijn al wat aanpassingen gedaan in de eerste learnings en ze hebben ook meegedacht over het platform waarop we de programma’s hosten. Ze hebben me daarnaast ondersteund bij het maken van slides voor de presentaties die ik geef aan managementteams. Dat stond niet in de offerte, maar deden ze gewoon uit betrokkenheid.

Ik heb gemerkt dat we echt wat voor elkaar over hebben en dat maakt de samenwerking met RMMBR enorm prettig. Het is een groep jonge en dynamische mensen en nu we een paar maanden verder zijn is het alsof we collega’s van elkaar zijn. Ik verheug me dan ook op onze verdere samenwerking de komende jaren. Het kan zomaar zijn dat over twee jaar de leerbehoefte wordt bijgesteld en dat we dan naast micro-learnings ook andere dingen gaan doen.”

Volgende stappen

Op de vraag welke volgende stappen hij voor zich ziet en wat zijn vergezicht is met betrekking tot het doorontwikkelen van het leerprogramma zegt Pedro: “Ik heb voor ogen dat alle volmachtkantoren dit als een standaardonderdeel van onze dienstverlening gaan zien en dat het goed op hun netvlies staat, zodat ze ook zelf proactief op zoek kunnen gaan naar informatie.

Verder hoop ik erg dat het programma nog jaren blijft bestaan. Bij een leerprogramma wil je niet dat de aandacht verslapt. Ik noem het dan ook een vorm van permanente educatie; je moet het blijven aanbieden. Mijn wens is dat onze volmachten het leerprogramma gaan zien als een geïntegreerd onderdeel van ons hele dienstverleningsconcept.”