OPERATOR
TRAINING

Een leeromgeving voor operators van Ampelmann. Deze operators werken en wonen voor een groot deel op zee en zijn verantwoordelijk voor het optimaal bedienen van de brug. De brug transporteert medewerkers naar een locatie op zee, bijvoorbeeld een olieplatform of windmolen. De lesstof is geschikt voor gebruik op desktop en tablet, overal ter wereld. Waardoor de operators ook in de ‘loze’ uren op zee de leeromgeving kunnen gebruiken.

Ampelmann is een high-tech offshore bedrijf dat personeel transporteert van de boot naar een locatie op zee, bijvoorbeeld een olieplatform of een windmolen. Het bedrijf is in 2007 als spin-off van de Universiteit Delft gestart. De kern van het bedrijf is het Ampelmann systeem: een beweging-compenserend platform waardoor mensen eenvoudig, snel en veilig van een schip naar een offshore-constructie kunnen oversteken.

Ampelmann bevindt zich in een situatie waardoor een leeromgeving noodzakelijk is:

 • Ampelmann groeit snel. Ieder jaar verdubbelt het aantal operators.
 • Goede training en ontwikkeling is essentieel en moet bijdragen aan de hoogste veiligheidseisen en operationele standaard.
 • De huidige fysieke training is van onvoldoende kwaliteit en is te theoretisch voor de doelgroep. Bovendien verschilt het niveau van de medewerkers, waardoor de trainer veel tijd verliest met het aanleren van basisvaardigheden.

Klantvraag

 • Reduceren van fouten rondom de onderwerpen veiligheid en leiderschap.
 • Een flexibele en schaalbare leeroplossing, waarmee nieuwe medewerkers snel kunnen worden ingewerkt.
 • Een leeromgeving, die aansluit bij de praktijkgerichte doelgroep en die basiskennis biedt, waardoor voorafgaand aan de training medewerkers op gelijk niveau instappen.
Working professionally

Resultaat

De leeromgeving is beschikbaar via tablet en op de computer. Het leertraject bestaat uit:

 • een assessment vooraf;
 • e-learningmodules om de theoretische kennis aan te leren;
 • een fysieke training waarbij specifieke werkscenario’s worden getraind;
 • een online simulator waarmee operators de bediening van de Ampelmann kunnen oefenen;
 • een leeromgeving die snel en makkelijk toegang geeft tot achtergrondinformatie en handleidingen;
 • een fysiek examen.
Working professionally

IMPACT

Al in het wervingstraject heeft de leeromgeving impact. De operator start met de eerste online training voordat deze is aangenomen bij Ampelmann. Hierna doet de operator een verplicht assessment waarbij de operator wordt getoetst op zijn vaardigheden. Het resultaat is dat vroegtijdig de juiste mensen met de juiste vaardigheden worden aangenomen.

Het startniveau van de fysieke training is omhoog gegaan. Doordat voorafgaand aan de training iedereen de e-learning heeft doorlopen, begint iedereen gelijkwaardig aan de training. Het voordeel is dat de trainer hierdoor kan ingaan op complexere scenario’s in de praktijk.

Het veiligheidsbewustzijn is toegenomen en er is tijd om hier volop aandacht aan te besteden. Een mooi onderdeel is dat operators via het leersysteem gevraagd worden naar hun eigen veiligheidsmomenten. Deze momenten worden geregistreerd en gedeeld met collega’s. Zo blijft veiligheid top of mind.

De ontwikkelde inhoud is geschreven voor de doelgroep. Dat wil zeggen dat uitleg wordt gegeven vanuit praktijksituaties in plaats vanuit de regels. Bijvoorbeeld, collega operators die vertellen hoe het leven op zee is en praktische tips geven. Het resultaat is dat operators de leerstof herkenbaar vinden en het geleerde beter in de praktijk kunnen toepassen.

Opdrachtgever:

In samenwerking met:

Looking for a smart and sustainable learning solution?
We love to think with you!

Benieuwd naar alle ins en outs bij deze case?

Benieuwd naar zaken als doorlooptijd, budget en een demonstratie van de live omgeving? Laat dan je contactgegevens achter en wij verzorgen een presentatie op maat!