Veiligheid voor vrijwilligers

Veilig de weg op

Het O&O Fonds AMb wil dat hun vrijwilligers met plezier leren hoe zij veilig oud papier en karton kunnen ophalen. Een training moet efficiënt voor hen zijn en het liefst ook een beetje leuk. Om deze doelstellingen te realiseren, ging het O&O Fonds AMb een gesprek met ons aan. De uitdaging was als volgt: of ze nu één keer of meerdere keren meegaan, iedereen moet de regels kennen. Het is net als leren auto rijden: je moet feilloos kunnen deelnemen aan het verkeer en in verschillende situaties snel de juiste handelingen kunnen verrichten. Vrijwilligers van verschillende verenigingen, vele duizenden, volgen nu de online training ‘Goed op Weg’, waarin ze leren hoe ze op een veilige manier hun werk kunnen doen.

KLANTVRAAG

Hoe maak je een training waarvoor mensen bereid zijn er vrijwillig tijd en moeite in te steken? Een training voor mensen met verschillende achtergronden? Hoe houd je ze gemotiveerd? Je moet ervoor zorgen dat vrijwilligers de training wíllen doen. Je moet ervoor zorgen dat ze veel leren een korte tijd. Deze uitdaging komt je vast bekend voor. Wij gaan je vertellen hoe wij dit voor het O&O Fonds AMb hebben gedaan!

Online is handig

Veel vrijwilligers hebben maar beperkt de tijd. Zij hebben vaak ook een full-time baan én een leven bij de vereniging. Efficiëntie en een korte tijdsduur zijn daarom van groot belang bij deze training. De switch naar een online is daarom een goede keuze; zo kunnen alle vrijwilligers de training starten, pauzeren en hervatten wanneer zij dat willen. Dat is ook gemakkelijker voor nieuwkomers: de training hoeft niet meer opnieuw gegeven te worden. Hij staat namelijk al klaar.

Maak het leuk!

O&O Fonds AMb is dankbaar voor haar vrijwilligers. De training moet dan ook vooral niet als een straf voelen. Het toevoegen van een spelelement maakt de training leuker. Bij de training ‘Goed op Weg’ hebben we dit vertaald door bonuspunten toe te voegen. Antwoordt een vrijwilliger de vraag goed én sneller dan anderen? Dan verdient hij of zij extra punten! Uiteraard in de vorm van extra ‘kilo’s oud papier’.

Working professionally

Herkenbare situaties

Vrijwilligers moeten leren hoe ze veilig de weg op kunnen. We willen dat ze gemotiveerd blijven en dat de stof goed blijft hangen. Daarom hebben wij een leeromgeving gemaakt die herkenbaar is, met échte routes en situaties. Weet de vrijwilliger niet wat hij moet doen in een situatie? Dan is er een optie om (meer) feedback te vragen. Zo wordt de nodige kennis op het goede moment aangevuld!

Working professionally

Compact en toch uitgebreid

Oud papier en karton ophalen brengt veel verschillende situaties met zich mee. Iedere vrijwilliger moet en iedere situatie weten hoe je juist handelt. Hoe krijg je al die verschillende situaties en regels in een compacte training? Kleine brokjes kennis in combinatie met uiteenlopende situaties zorgen ervoor dat veel kennis kort en krachtig wordt overgebracht.

  • In slechts twee maanden tijd een perfect lopende elearning module! RMMBR leverde maatwerk waarin ze zelfs verder gingen dan onze oorspronkelijke aanvraag.

    - Elise van Vliet (Portbase)

OPDRACHTGEVER

ooflogo

VORM en TECHNIEK

Ben je op zoek naar een soortgelijke training? Maar dan voor jouw organisatie?
Wij denken graag met je mee!

Benieuwd naar alle ins en outs bij deze case?

Benieuwd naar zaken als doorlooptijd, budget en een demonstratie van de live omgeving? Laat dan je contactgegevens achter en wij verzorgen een presentatie op maat!